Alergická dermatitída u detí

Termín „diatéza“ sa vzťahuje na predispozíciu k určitým ochoreniam alebo na nedostatočné reakcie na bežné stimuly. Alergická dermatitída v detskom veku sa vyskytuje pomerne často, čo sa vysvetľuje viacerými faktormi. Z teplej, pohodlnej a bezpečnej matky dieťa vstupuje do agresívneho prostredia, ktoré sa denne snaží napadnúť ho rôznymi alergénmi. Postupne je telo vyškolené, používa sa a vzniká správna imunitná odpoveď, ktorá následne chráni osobu počas celého života. Ale až kým sa všetky tieto zmeny neskončia, deti sú mimoriadne náchylné na alergické ochorenia. Mama zje kúsok broskyne alebo jahody a u dieťaťa, ktoré to vypije z mlieka sa zjavuje vyrážka, to isté sa môže vyskytnúť pri zavádzaní určitých druhov doplnkových potravín. Alergie na lieky, očkovanie, komáre alebo včely, na kvitnúce rastliny – každá matka sa zvyčajne stretne s niektorou z týchto situácií.

holka

Príčiny atopickej dermatitídy
Malo by byť zrejmé, že kožné prejavy u detí sú ochorenie kože. Toto je iba kožný prejav alergickej reakcie. Vzhľadom na nezrelosť imunitného a zažívacieho systému, nedostatočná detoxikačná funkcia pečene, niektoré látky vstupujúce do tela nie sú absorbované. Nemôžu byť úplne stráviteľné v črevách alebo nemôžu byť neutralizované pečeňou. Tieto látky v dôsledku určitých transformácií získajú vlastnosti antigénov a spôsobujú tvorbu protilátok. Komplexy antigén-protilátka vyvolávajú vyrážku.

Existujú tri spôsoby, ako alergén vstupuje do tela dieťaťa:

  • potravinové alergie pri jedle alebo pití ;
  • pri priamom pôsobení na pokožku, kontaktné alergie;
  • v procese respiračnej alergie.

miminko
Príznaky
Symptómy diatézy (alergická dermatitída) sú rôzne oblasti sčervenania kože, vyrážky vo forme červených škvŕn,, svrbenie, odlupovanie a suchosť kože, praskliny a vredy.
Komplikácie
Komplikácie atopickej dermatitídy zahŕňajú infekciu kože spôsobenú penetráciou baktérií do rany na miestach poškriabania kože.

Publikován

Aktualizován

Author

Kategorie

Deti