Piata chuť – umami, počuli ste už o nej?

Máte pocit, že instantnú polievku, alebo nejakú práškovú omáčku, jednoducho nedokážete pripraviť vy doma tak, aby mala takú výraznú chuť, jednoducho chutí vám viac niečo „zo sáčku“? Nemusíte sa báť, je to normálne, pretože do týchto pokrmov, je pridávaný glutaman sodný, ktorý jednoducho podnecuje vaše chuťové kanáliky k tomu, aby vám pokrm chutil viac, teda aby ste jeho chuť vedeli viac vnímať.

jedlá sůl

Aké chute rozlišujeme?

Štyri základné chute by vedel vymenovať pravdepodobne každý z nás, sú to chute, ktoré vieme rozoznávať úplne od narodenia. Ide o chuť kyslú, horkú, sladkú a slanú. Toto sú základné chute, ktoré dokážeme vymenovať aj o polnoci. Počuli ste však už niekedy o chuti piatej? Ide o chuť, ktorú nazývame umami. Ide o známu chuť, avšak nie každý už o tejto chuti počul, ale určite sa s ňou už stretol. Je to chuť, ktorú spôsobuje glutaman sodný, ktorý okrem iného výrazne zlepšuje chuť, teda viete si jedlo lepšie vychutnať. Zintenzívňujú chute z mäsa, mliečnych výrobkov ako sú napríklad syry, ale aj chuť iných výrobkov.

koření

Kde môžete nájsť glutaman sodný?

Ak máte radi zeleninu, ako je napríklad brokolica, paradajky, hrášok, ale ak ste aj priaznivcom húb, či niektorých morských plodov, prípadne obľubujete aj mliečne výrobky, ako sú napríklad syry typu parmezán, alebo ementál, dennodenne prijímate glutaman sodný a ani o tom neviete. Tieto potraviny totižto obsahujú glutaman. Glutaman sodný sa však vyskytuje, aj v iných typoch pokrmov, kde je pridaný navyše, práve z toho dôvodu, aby chuť daného pokrmu bola výraznejšia. Umelo pridaný glutaman sodný nájdete napríklad v instantných polievkach, v sójových omáčkach, či v ochucovadlách akými sú napríklad bujóny, či vegeta. Piata chuť umami vám umožňuje lepšie precítiť jedlo, ktoré práve konzumujete a tak máte väčší pôžitok z jedla.

Je glutaman zdraviu prospešný?

Ak rozmýšľate o tom, či je glutaman sodný bezpečný pre zdravie, alebo teda či nejak neohrozuje zdravie človeka, nemusíte sa vôbec báť. Výskumy neukazujú, že by bol glutaman nevhodný pre človeka, skôr naopak, podnecuje nervové zakončenia, je prospešný ako prevencia pre rôznymi chorobami. Ak sa chcete dozvedieť viac či už o glutamane sodnom, alebo o iných potravinách, určite sa obráťte na internetové stránky spoločnosti https://spolukstolu.podravka.sk/.

Publikován

Aktualizován

Author

Kategorie

Výrobky