Kváskovanie: je zdraviu prospešné?

Chlieb z kvásku dokáže vyliečiť celiakiu, prekyslenie alebo zlepšiť trávenie. Je to naozaj tak?
Podľa domácich pekárov sa pečenie kváskového chleba stáva trendom. Dopyt po výrobkoch z kvásku stále stúpa. Nečudo, keďže sú zdravšie, ľahšie stráviteľné, dokonca pomáhajú zdravej črevnej mikroflóre.
Vytváranie takýchto výrobkov je rozšírené najmä v domácnostiach. Do receptúry sa nepridáva droždie, kysnutie zabezpečuje ražný kvas. Taktiež obsahuje rôzne druhy baktérii prospešné pre naše zdravie. Preto nám tak takýto chlieb nezaťažuje naše trávenie. Okrem toho je chutnejší, dlhšie vydrží, má nezameniteľnú chuť a je oproti tradičnému chlebu je ten kváskový lepší dokonca i pre diabetikov.chleba.jpg
Môžeme teda s čistým svedomím potvrdiť, že pre naše zdravie je takýto druh pekárenského produktu skutočne prospešný. Má to však jedno ALE!
Mohlo by sa zdať, že je vhodný i pre celiatikov, no opak je pravdou. Celiakia je autoimunitné ochorenie tenkého čreva. Sprevádza ju neznášanlivosť na ovos, raž, jačmeň a bielkoviny pšenice. Jedinou cestou je bezlepková diéta. Hoci niektorí ľudia trpia týmto ochorením viac, iný zase menej. Kvások však nikdy nezabezpečí, že sa v danom výrobku nebude nachádzať lepok. A pre tých, ktorí trpia týmto ochorením vo veľkej miere, sa neodporúča jesť ani takýto chlieb.kvásek.jpg
Môžeme však uznať, že je to určite vhodnejšia a lepšia alternatíva ako biely spracovaný chlieb. Môžete ho sami vyskúšať a zistiť, či vám sadne alebo nie. V niektorých mestách už existujú menšie pekárne, ktoré sa venujú jeho výrobe a vedia vám zabezpečiť jeho charakteristickú a výbornú chuť! Ak sa však chcete naozaj uzdraviť napríklad z prekysličenia organizmu, je vhodné zmeniť celú životosprávu a životný štýl. A to od základov!
Veríme však, že sme vás inšpirovali minimálne k ochutnaniu tohto produktu. Časom možno i vy prejdete na zdravšiu stravu a podporíte tak ľudí, ktorí sa výrobe tohto chutného chlebíka venujú. 

Publikován

Aktualizován

Author

Kategorie

Výrobky